Segons una enquesta recent del Banc Central Europeu, "trobar clients" és el problema urgent que amb més freqüència mencionen les Pimes europees. A Itàlia, Països Baixos, Portugal i Irlanda aquesta és la dificultat més àmpliament assenyalada.
A les Pimes d'Alemanya, França, Àustria i Bèlgica té una importància secundària, per darrera de la manca de personal qualificat. Tant a Espanya com a Catalunya, el panorama és similar al del conjunt d'Europa, amb la diferència que al nostre país, la dificultat per augmentar les vendes està emmarcada en una situació de restriccions de finançament molt més dures que a la majoria de països europeus, amb l'excepció de Grècia, on ni tan sols les Administracions Públiques poden obtenir finançament extern.
En aquest sentit, les Pimes espanyoles assenyalen les dificultats d'accés al finançament com el problema més urgent en major proporció que les de la zona euro: un 24,4 %, enfront d'un 15,9 %, respectivament. I aquestes dificultats no només es limiten al finançament extern, com els préstecs bancaris o les pòlisses de crèdit, per exemple. La reducció del benefici ha deteriorat la capitalització de les empreses i ha fet que el recurs a l?autofinançament també estigui molt limitat.
Aquestes tensions financeres estan provocant que les empreses hagin de recórrer amb més freqüència al crèdit comercial entre elles i que, per tant, augmentin els terminis mitjans de pagaments a proveïdors i de clients. Les últimes dades de què disposem per a Catalunya són del 2009, però s'observa un augment considerable en les dues variables el darrer any.
Els factors per millorar l'accés al crèdit
El ritme accelerat de desendeutament que està marcant el sector financer no és assumible per part de les empreses. Moltes estan intentant superar aquestes limitacions guanyant competitivitat a través de la innovació en productes, serveis i processos. Segons l'enquesta del Banc Central Europeu, el 37,2 % de les empreses espanyoles declarava haver introduït al mercat un producte o servei nou o millorat, un percentatge superior al d'Alemanya, França i al del conjunt de la zona euro (30,9 %, 30,8 % i 33,8 %, respectivament).
Però el guany de competitivitat no ho pot solucionar tot, i les empreses no poden continuar assumint les conseqüències negatives d'un ajustament financer ràpid i desordenat. Per això, calen mesures que ajudin a les empreses solvents a superar aquesta situació de la forma menys traumàtica possible. La mesura més valorada, tant per les Pimes europees com per les espanyoles, és reduir les càrregues administratives i millorar la regulació per accedir a les mesures de suport públic ja existents. Dues iniciatives també molt valorades per les empreses són la introducció de garanties pels préstecs i la millora dels serveis de suport empresarial, com ara els serveis d'assessorament, de mediació de crèdit, o per facilitar la creació d'aliances (match-making services).