Construcción Inmobiliario

La crisi fa efecte en els preus dels locals comercials a Barcelona



    Barcelona, 13 mar. (EFE).- La crisi econòmica ha fet efecte en el volum d'operacions comercials de les zones tradicionalment més demandades de Barcelona, provocant una caiguda d'entre un 15% i un 25% dels preus dels locals el 2009 respecte a 2008, en part dels principals carrers comercials de la ciutat.

    Segons un estudi de la companyia immobiliària BNP Paribas Real State -divisió del grup bancari- que ha sondejat 1.226 locals de la zona del centre de la ciutat, els preus de lloguer s'han enfonsat gairebé un 25% de mitjana en alguns punts de l'Avinguda Diagonal, entorn a un 15% a Rambla Catalunya, i més d'un 16% en els trams estudiats dels carrers València, Mallorca i Rosselló.

    Aquest fet va lligat al retrocés d'un 26% de les transaccions de locals comercials durant aquest any passat, la qual cosa ha donat força de negociació als arrendataris per millorar les condicions dels seus contractes, en contra dels anteriorment totpoderosos propietaris.

    Després d'un període d'auge que va culminar el 2007, l'estudi reflecteix que les iniciatives immobiliàries busquen ara més reducció dels costos per mantenir en funcionament les botigues ja existents o acabar projectes que es van començar a construir el 2008.

    Per això, segons les conclusions de l'informe, els operadors es van mostrar reticents aquest any passat al pagament de traspassos i un gran nombre de contractes van ser revisats, renegociant tant les rendes com les condicions de lloguer.

    Segons el citat estudi, la restricció en la demanda i la corresponent caiguda del volum de vendes -sobretot pel que fa a béns i serveis de luxe, turisme o oci-, han causat el "tancament massiu de locals comercials, forçant als empresaris a reorientar la seva estratègia de negoci".

    L'estudi divideix el mercat del retail -venda massiva de productes uniformes- de Barcelona en tres zones diferenciades: la zona Prime que comprèn el Passeig de Gràcia, Rambla Catalunya i el tram central de la Diagonal, i la zona de primera línia que inclou els carrers més populars com Portal de l'Àngel, Portaferrissa, Pelayo, Plaça Catalunya o la Rambla.

    La segona línia estaria formada pels carrers que uneixen entre ells els eixos principals de la zona Prime.

    Actualment, hi ha 38 locals buits en el conjunt de l'àrea analitzada, amb la qual cosa la taxa de disponibilitat mitjana ha crescut fins al 3,1%, una dada insospitable fa poc més d'un any.

    Una de les fonts consultades explica que el temps requerit per llogar un local, abans inexistent atès que el nou arrendatari pactava la seva entrada abans de la sortida de l'anterior llogater, pot allargar-se ara diversos mesos, davant la caiguda de la demanda i la inversió de les posicions de força a la taula de negociacions.

    "Abans de la crisi el propietari era antinegociador" explica aquesta mateixa font, que afegeix que ara "moltes companyies creuen que el seu historial de vendes ja és garantia suficient amb vista al propietari", pel que negocien a la baixa les condicions d'adquisició del local.

    Per posar sol un exemple, el número 1 de Passeig de Gràcia -ocupat fins fa poc per Banesto i amb més de 3.000 metres quadrats-, es troba buit des de fa mesos, i en aquest mateix carrer s'han vist per primera vegada cartells d'anunci de disponibilitat.

    Segons l'informe immobiliari, el volum d'inversió global en el segment del retail en capital catalana ha ascendit, durant 2009, a 400 milions d'euros.