Cataluña

Els ports de Barcelona i de Civitavecchia col·laboraràn en matèria de Short Sea Shipping i de creuers



    El president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, i el seu homòleg del port de Civitavecchia, Pasqualino Monti, han signat avui un acord de col·laboració amb l'objectiu d'impulsar els serveis i competitivitat de tots dos ports, especialment en els àmbits del short sea shipping (SSS) i dels creuers.

    L'acte de signatura, celebrat a la seu corporativa de l'Autoritat Portuària de Barcelona, ha comptat amb la participació del director comercial de Short Sea Line de la naviliera Grimaldi, Guido Grimaldi; del subdirector general d'Estratègia i Comercial del port català, Santiago Garcia-Milà; i del director de l'Escola Europea de Short Sea Shipping, Eduard Rodés.

    El marc de col·laboració d'aquest conveni estableix accions destinades a millorar l'eficiència portuària mitjançant l'increment d'informació mútua i la cerca de sinèrgies en el sector dels creuers. A més, s'estudiarà la possibilitat d'establir iniciatives conjuntes per al desenvolupament de línies marítimes regulars comuns; de fomentar conjuntament iniciatives destinades a augmentar el tràfic de SSS i les possibilitats d'implantació de mesures en el camp d'intercanvi electrònic de documents per l'agilització d'aquest tipus de tràfic.

    Lideratge en les autopistes del mar

    En l'àmbit del SSS, el servei marítim entre Barcelona i Civitavecchia és una autopista del mar de referència a la Mediterrània. Des de l'inici a l'any 2004 de la línia regular que enllaça ambdós ports, el tràfic de mercaderies i de passatgers ha registrat un creixement constant, assolint al 2011 al voltant de 300.000 passatgers i el 50% del total de càrrega que canalitzen els serveis de SSS del Port.

    Anualment el Port de Barcelona vehicula més de 112.000 UTIs (una UTI és una unitat de transport intermodal o unitat de càrrega rodada, equivalent a un camió, plataforma, remolc, etc) a través de les línies de SSS amb destinació a Itàlia i el Nord d'Àfrica. Amb aquests resultats el Port de Barcelona permet desviar cada any més de 112.000 camions de les carreteres al mode marítim, fet que suposa una important reducció de les emissions contaminants a l'atmosfera i una aposta per una logística més eficaç i sostenible.

    A més, l'autopista del mar amb Civitavecchia és el servei de SSS del Port de Barcelona amb una major freqüència, ja que disposa de 6 sortides setmanals en cada sentit. La línia aporta una gran fiabilitat i permet als usuaris planificar amb eficàcia la seva logística, ja que les sortides són sempre a la mateixa hora (22.30 hores des de cadascun dels ports) i les operatives d'embarcament i desembarcament s'efectuen amb gran agilitat.

    En el sector de creuers el Port de Barcelona és líder d'Europa i de la Mediterrània per volum de passatgers, mentre que Civitavecchia ostenta la segona posició del rànquing. Amb el conveni signat avui, els dos ports pretenen intercanviar informació i crear un ambient favorable per a la indústria dels creuers a la Mediterrània.